Trafikte Yaya ve Motorlu Araç Kazalarının Önlenmesine Yönelik Farkındalık Projesi

4 Kasım 2021 tarihinde İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sayın Şamil Özsağulu ile Fakültemiz Gorsel İletişim Tasarımı bölümü ögrencilerimizle birlikte toplantı gerçekleştirilmiştir. Trafik Şube Müdürlüğü yaya ve motorlu kazaların önlenmesine yönelik farkındalık oluşturmak üzere Fakültemizden öğrenci desteği talep etmişlerdir.

11 Mart 2022 tarihinde İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilerimize trafikte yaya ve motorlu araç kazaları ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır.
Bilgilendirme sonrasında, kazaları önlemek, halkta kaza sebeplerine dair farkındalık oluşturmak, trafik bilgisini arttırmak amacıyla hazırlanacak olan görsel tasarımlar için öğrencilerimiz tasarım araştırma sürecine başlamıştır. Bilgilendirme toplantısının ardından Görsel İletişim Tasarımı Stüdyosu IV dersi kapsamında öğrencilerimiz kendilerinin oluşturduğu 6-7 kişilik gruplar (Ajanslar) halinde hedef kitleye iletilmek istenen mesajı görselleştirmek üzere tasarım araştırma ve uygulama sürecine başlamışlardır. Ajanslar her hafta dersin yürütücüleri olan Doç. Dr. Cem Güzeloğlu ve Öğr. Gör. Dr. Damla İşbilen danışmanlığında tasarım geliştirmiştir, kritik almış ve revizelerini gerçekleştirmişlerdir. Ulusal ve uluslararası trafikte kazaların önlenmesine yönelik tasarımlar incelenmiş, öğrenciler İzmir’de trafik yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde gözlem yapmış ve notlar almışlardır. Öğrenciler Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, “Trafikte Yaya ve Motorlu Araç Kazalarının Önlenmesine Yönelik Farkındalık” projesine yönelik hazırlanacak olan görsel tasarımlarından (yaya ve motorsiklet sürücülerine yönelik trafikte farkındalık yaratmaya yönelik broşür tasarımı, el ilanı tasarımı, sticker tasarımı, afiş tasarımı, otobüs durağı panosu tasarımı, billboard tasarımı, dergi ilanı tasarımı, sosyal medya story tasarımı, sosyal medya post tasarımı, sosyal medya reels tasarımı) sorumlu tutulmuşlardır.

31 Mayıs 2022 tarihinde tüm ajanslar tasarım süreçlerini tamamlamış ve İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü personeline sunum yapmışlardır. Sunumlar sonunda İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü personelinden geri bildirimler alınmış ve farklı ajansların görsel tasarımları arasından seçilen tasarımların belirlenme sürecine girilmiştir. Seçilen tasarımlar farklı ajanslar tarafından oluşturulduğundan tasarım devamlılığını sağlamak ve tek bir görsel uslüp belirlemek üzere çalışmalar sürdürülecektir. Proje tamamlandığında İl Emniyet Müdürlüğü tarafından öğrencilerimizin tasarımları ulusal dolaşıma girecektir.

Protokol trafikte yaya ve motorlu araç kazalarını önlemeye, farkındalık yaratmaya ve trafik bilgisini arttırmaya yönelik olarak görsel tasarımlarının gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.