Tarihçe
1971 yılında Ege Üniversitesi Senatosu’nun aldığı prensip kararıyla pek çok yüksekokul kurulması planlanmış ve bunlar arasında Güzel Sanatlar Yüksekokulu da yer almıştır. Kadro ihtiyacı, akademik teÅŸkilat, yönetmelikler vb. pek çok konuda araÅŸtırmalar yapan bir komisyonun kurulmasıyla yaptılan çalışmalar sonucu hazırladıkları rapora dayanarak 1975 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi Üniversitemiz bünyesinde kurulmuÅŸtur.
Senato toplantılarında Mühendislik Bilimleri Fakültesi’ne baÄŸlı bulunan Mimarlık Akademisi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’ne dönüÅŸtürülerek, kadrolarının buraya aktarılması ve ilgili çalışmaların deÄŸerlendirilmesi amacıyla kurulan komisyonlar da alınan kararlara göre; 02 Eylül 1975 tarihindeki senato toplantısında Mühendislik Bilimleri Fakültesi’nden dört profesör (Prof. Dr. Mükerrem Usman Anabolu, Prof. Dr. Rauf Beyru, Prof. Dr. Semih Kavalalı, Prof. Dr. Sait YaÅŸar) ve iki doçentin (Doç. Dr. Ayla Arel ve Doç Dr. DoÄŸan Tuna) atamaları gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu öÄŸretim üyelerinin oluÅŸturduÄŸu Fakülte Kurulu ile Dekanlığa Prof. Dr. Rauf Beyru’yu seçilmiÅŸ ve 23 Eylül 1975 tarihinde Çevre Tasarımı ile Biçimsel Sanatlar Bölümü kurulmuÅŸtur. 23 Mart 1976 yılında ise bu bölümlere Ses ve Gösteri Sanatları Bölümü eklenmiÅŸtir. Güzel Sanatlar Fakültesi Eylül 1975 tarihinde faaliyete geçerek İzmir Alsancak Stadyumu yanındaki binada eÄŸitim-öÄŸretim hizmetini vermeye baÅŸlamıştır.
20 Temmuz 1982’de yürürlüÄŸe giren 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne baÄŸlanmıştır. Bu süreç içinde Tiyatro-Müzik, Sinema-Televizyon, Åžehir Plancılığı, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Tarihsel Çevre, AraÅŸtırma-Koruma ve Restorasyon Bölümleri açılmış ve toplamda 305 öÄŸrenci mezun olmuÅŸtur.
Günümüzde ise 11 Nisan 2012 tarihinde Ege Üniversitesi bünyesinde tekrar kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi, 8 Nisan 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi adını almıştır. Görsel İletiÅŸim Tasarımı, Resim, Mimarlık ve Geleneksel Türk Sanatları bölümleri kurulmuÅŸ; 2018-2019 öÄŸretim yılında ise Görsel İletiÅŸim Tasarımı Bölümü ilk öÄŸrencilerini 60+2 kontenjan ile alarak aktif eÄŸitim-öÄŸretim yaÅŸamına baÅŸlamıştır.
|